Annonse
04:00 - 03. desember 2004

Mannen i mengden

er et pseudonym for en kjent norsk skribent. han ble unnfanget blant vinranker i Provence etter en meget gunstig sommer. Dette kan forklare det sterke streif av sydlige strøk, av boulevarder med mystiske barer og sagnomsuste restauranter, som preger hans skriverier. kimmeridge@hotmail.com
Annonse

Det var en gang for lenge, lenge siden i Paris. Jeg var student, levde på et eksistensminimum, og holdt til i en romantisk, skjev 1700-tallsleilighet oppunder takmønene i rue des Boulangers. Det var et arbeidsomt og noe tilbaketrukket boklig liv. Bøkene man leser gir inntrykk av at man blir sett, men det foregår jo bare i fantasien, da.

En gang ble jeg allikevel gjenstand for behørig oppmerksomhet, og det til og med på bussen. Jeg var på vei hjem fra mine allerede den gang ganske eksessive matinnkjøp. Det var samme dag som jeg hadde hevet studielånet i en ikke akkurat effektiv og velvillig bank, med masser av signaturer og små forhør for å få ut en etter forholdene fet bunke med 200, 100- og 50-francsedler. Jeg hadde pengene i innerlommen, nær hjertet, og matvarene i et handlenett. Ved et stoppested på boulevard St. Germain var det en eldre pariserinne som ikke kunne dy seg, der vi sto temmelig sammenpakket i ettermiddagsrushet. Med så godt som hele passasjerlistens interesserte samtykke rettet hun blikket mot meg og utbrøt: “C’est vous, Monsieur?” hvilket er utlagt: “– Er det Dem?”

Det tok et lite brøkdels sekund før mitt lingvistiske øre forsto at hun ikke adresserte sin henvendelse til meg personlig, at det ikke var noe galt, illebefinnende eller avvikende ved meg, at det dreide seg om noe langt viktigere enn meg som person eller om min identitet som sådan. Nei, det var den nymalte kaffen fra Verlé i rue Saint Honoré som hadde vakt hennes og resten av bussens oppmerksomhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse