Annonse
04:00 - 03. desember 2004

Kvartettens landskap

Historiker. Forsker ved Institutt for samfunnsforskning og musikkritiker i NRK P2. Har skrevet om voldens historie, retts- og kulturhistorie og historieteori. erlingsan@yahoo.com
Annonse

For et par år siden hadde jeg vært på reise med et barn. Vi kom sent og kjørte buss hjem fra flyplassen, det var langt og kaldt og mørkt. Hun sovnet på skulderen min.

Det var en schubertsk situasjon, bussen til tross. “Wer reitet so spät durch Nacht und Wind? Es ist dem Vater mit seinem Kind”: Åpningen av romantikkens mest uhyggelige lied, Erlkönig. Men jeg tror ikke jeg tenkte det da jeg plukket frem CD-spilleren og øretelefonene og satte på en helt ny plate jeg hadde med meg, en ny utgivelse fra det unge engelske ensemblet Belcea Quartet. De spilte bare Schubert: en nokså likegyldig tidlig kvartett i Ess-dur, men også den forferdede frittstående kvartettsatsen i c-moll og den store “Rosamunde”-kvartetten i a-moll.

Det var Rosamunde-kvartetten som tok meg. Den gjør det av og til, åpningen der, det er noe med akkompagnementsfiguren i annenfiolinen, et lett, roterende motiv som minner om klaversatsen i et annet av de tragiske Schubert-stykkene, sangen Gretchen am Spinnrade, der Gretchen fra Goethes Faust sitter og spinner og spinner og blir gal over rokken. Men det er som det er når man skal si hva det er med musikk: Ting man kan vite – som sammenfallet mellom Gretchen og Rosamunde-kvartetten – sier ikke egentlig så mye.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse