Annonse
04:00 - 17. desember 2004

Den truede majoritet

Scruella de Ville er et pseudonym for en kjent norsk journalist. Hun har hjertet på rett sted, og setter pris på usensurert tale og kompromissløs livsutfoldelse. scruella@hotmail.com
Annonse

Nå som kristne og kremmere og kristne kremmere gauler julekvad side om side i landets gudshus, nå som den milde Sonja reiser til julestjernen for himmelen vet hvilken gang, nå som julekrybbene tas ut fra kottet og blåses støv av og limes sammen og plasseres på skjenken, og butikkvinduene søles ned av rød tape og snøspray, nissen sitter på låven med sin julegrøt og kjernefamilien dyrkes til det absurde og alle andre settes utenfor, nå som konglomeratet av kristne og førkristne skikker og uskikker blander seg med den duften av røkelse, myrra og svineribbe vi kaller julefeiring og julefred, virker diskusjonen strengt tatt nokså surrealistisk. Du vet den om hvorvidt muslimene representerer en trussel mot kristne verdier. Som altså 97 prosent av innringerne til Oddvar Stenstrøm kunne svare et rungende ja på.

Det finnes et merkelig fenomen i den komplekse diskusjonen rundt kulturell og religiøs identitet som blir mer og mer fremstående: At den etablerte majoriteten plasserer seg selv i offerrollen. At den etablerte majoriteten påstår seg å være under et konstant og nedbrytende bombardement den skal få vansker med å stå imot. For en usedvanlig absurd forestilling.

Jeg lurer på hvor mange av innringerne som med hånden på hjertet kan si de er blitt islamifisert de siste årene. Og hvordan det har influert negativt på deres opprinnelige verdisyn. Og ikke minst hvordan i all verden det eventuelt skulle ha skjedd.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse