Annonse
04:00 - 10. desember 2004

Den mobile redaktør

Han så ut som et fugleskremsel, den vandrende redaktør Anders Mehlum (1848-1942), utgiver av kultbladet Nu.

Martin Eide - Professor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Opptatt av journalistikk og samfunn før og nå. martin.eide@infomedia.uib.no
Annonse

Thor Gotaas har tidligere skrevet om landstrykere og vagabonder på norske landeveier. I høst følger han opp med en liten kultur- og pressehistorisk godbit i boken Livslang skrivekløe om den vandrende redaktør Anders Mehlum. Det er en fascinerende skikkelse vi får møte. Det vandrende fugleskremselet ble av noen avfeid som en mislykket student og original. Til nød ble han betraktet som en ambisjonsløs syvsover med klisterhjerne. Men Gotaas viser oss mannen som en journalist og folkeminnegransker av edleste slag.

Anders Mehlum redigerte og skrev alt i ukeavisen Nu, som utkom i tidsrommet 1894-1932. Redaktøren vandret i hovedstaden og fra bygd til bygd, mest i Hallingdal, for å samle stoff til bladet og for å innkassere bladpenger. På det meste hadde bladet 3000 abonnenter, og ble lest av mange, mange flere.

Da han startet sitt eget blad hadde han alt en liten pressekarriere bak seg som bidragsyter til et titall aviser, deriblant Dagbladet, Aftenposten og vittighetsbladet Vikingen. Ja han hadde også fem år på baken i Morgenbladet under legendariske Christian Friele, som ansatte ham på gaten – “en bokorm med to ganger 1.0 i norsk stil burde ikke hufse omkring arbeidsløs”.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse