Annonse
04:00 - 26. november 2004

Tvangstrøye med hull

Statsbudsjettet er ikke et godt styringsverktøy, men det er det beste man har. Det erkjenner politikerne også. Derfor fungerer det.

Annonse

Stortinget avsluttet denne uken med å vedta statsbudsjettet for neste år – uten dramatikk, og uten nevneverdig interesse fra den politisk interesserte offentlighet. Forståelig nok. Det er tross alt bare småpenger som blir flyttet på i den åpne politiske prosessen rundt budsjettet. 99,9 prosent av utgiftene blir låst i de lukkede regjeringskonferansene på vårparten og i månedsskiftet august/september. Og selv på det stadiet er handlingsrommet lite, fordi de fleste utgiftspostene øker automatisk – uten at statsrådene kan gjøre noe fra eller til på kort sikt.

Budsjettforhandlingene i Stortinget er i tillegg ganske uoversiktlige, og de blir praktisk talt alltid avsluttet med noen småtriks som er egnet til å svekke tiltroen til hele budsjettet som styringsverktøy. Årets budsjettenighet er typisk. Man klarte å øke utgiftene med syv milliarder uten å bruke mer oljepenger og uten å kutte andre utgiftsposter med mer enn en drøy halvmilliard. Det var altså mulig å gi milliard på milliard til gode Frp-saker uten at det egentlig kostet noe som helst.

Man gjorde det ved å redusere anslagene for sykelønnsutbetalinger med flere milliarder kroner, og ved å bevilge noen milliarder til kommunene i år i stedet for å vente til neste år. Det siste grepet er regelrett lureri, fordi det innebærer at Regjeringen plutselig tillater at vi bruker to milliarder oljekroner ekstra på årets budsjett. Dersom det hadde skjedd på et annet tidspunkt og med andre aktører, ville det ha blitt ramaskrik: Finansminister Per-Kristian Foss har rett og slett glemt prinsippene fra i fjor, fordi det var så viktig å holde seg til prinsippene for i år.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse