Annonse
04:00 - 26. november 2004

Bomber og idealer

Annonse

I vårnummeret 2002 av magasinet Ms. stod en artikkel med tittelen “Håpets koalisjon”, skrevet av journalist Janelle Brown. Artikkelen feiret Taliban-regimets fall i Afghanistan som en seier for feminismen. Brown beskrev regimets brutale kvinneundertrykking i hjerteskjærende detalj.

Men nå var gruen over. Fremtiden så lys ut, mente Ms.’ utsendte. Overgangsregjeringen, ledet av den såkalte Nordalliansen, var “håpets koalisjon” for afghanske kvinner. Endelig kunne de rive av seg sine burkaer. Endelig reddet av USA og deres allierte.

Invasjonen i Afghanistan var humanitær, en seier for den globale kvinnesolidaritet. Der var de enige, feministen Brown og presidenthustru Laura Bush. Rørt tok USAs førstedame imot nyheten om Talibans fall, foran all verdens tv-kameraer. Det blinket i noe på jakkeslaget hennes. En burka-pin. Senere talte hun beveget på 8. mars, kvinnedagen. Nå var de frie, våre afghanske søstre.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister