08:21 - 29. mai 2015

Fra den litterære underskogen

«En flaskepost til Europa». Det var overskriften på lederartikkelen om Morgenbladets litteraturkåring i 2004. En jury på fem kompetente lesere fikk et oppdrag: «Send en flaskepost til Europa. Velg ut de ti beste forfatterne under 35. Fortell oss hvorfor de er viktige. Hva som gjør dem gode. Og hva de sier om litteraturens samtid og fremtid».

Kåringen var direkte inspirert av det britiske magasinet Grantas liste Best of Young British Novelists, som publiseres hvert tiende år. Initiativtagerne, Morgenbladets daværende litteraturredaktør Bendik Wold og John Erik Riley, den gang kunstnerisk rådgiver for Norsk Litteraturfestival, forklarte at utgangspunktet var en gryende eksport av norsk litteratur. Var denne eksporten – som for en stor del besto av krim og fortellende romaner – representativ? Var den et rimelig uttrykk for den norske litterære kulturen? Slike spørsmål stilte Norsk Litteraturfestival og Morgenbladet seg, og de ti beste norske forfatterne under 35 ble for første gang kåret.

Juryen som i 2004 fikk i oppdrag å sende sin flaskepost til Europa, besto av Kjartan Fløgstad, Brit Bildøen, Knut Hoem, Eirik Vassenden og Kjersti Bale. De må sies å ha laget en liste med betydelig prediksjonskraft for vesentlige forfatterskap i emning. Samtlige har siden vært produktive kunstnere (se artikkel side 6). Forfatterskapene har utviklet seg, noen i helt nye retninger – og noen har til og med hatt det internasjonale gjennomslaget det ble snakket om.

Annonse