Annonse
00:55 - 20. februar 2015

Vi må omfavne våre jøder

Europa tåler ikke at flere jødiske samfunn svinner hen.

Annonse

I byen Worms står en synagoge som regnes som en av de eldste i Tyskland. Opprinnelig ble den bygget for snart tusen år siden, i år 1034.

Ved denne synagogen studerte blant annet en av middelalderens største jødiske teologer, rabbi Shlomo Yitzhaki – kjent under forkortelsen Rashi – hos sin slektning som var overrabbiner i Worms. Så ble synagogen ødelagt under Det første korstoget i 1096. Da dro Rashi tilbake til fødebyen Troyes i Frankrike, som unnslapp de verste forfølgelsene. Mer enn fem tusen europeiske jøder ble myrdet i den religiøse ekstasen som fulgte i korstogenes kjølvann det året, blant dem de tre sønnene til overrabbineren som Rashi hadde bodd hos. I Troyes skrev Rashi flere sørgesanger til minne om drapene på sine venner og ødeleggelsen av den viktige synagogen. En av dem resiteres fortsatt til feiringen av det jødiske nyttår.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse