00:00 - 19. juni 2015

Vedlegg II. «Det er ingen kunst å gjøre partiet lite»

Audun Lysbakken innrømmer at det til tider har vært liten plass til både høyre- og venstresiden i SV.

⇥foto: Herman dreyer

Jeg tror vi har en fair sjanse til å overraske positivt i denne valgkampen. I Stavanger, Bergen og Tromsø ligger vi nå godt over resultatet fra forrige kommunevalg, sier Audun Lysbakken.

Vi har brukt en del tid etter valget til å spørre oss: Hva er SVs rolle? Nå mener jeg vi har klare svar: SV er partiet for de som vil ta kampen for et varmt samfunn, de som føler Norge under de blåblå blir kaldere, mer urettferdig og smålig. Konkret er vi for: Heldagsskole uten hjemmelekser, å stoppe stoppeklokkene i eldreomsorgen og ren luft til ungene våre.

Tidligere SV leder Erik Solheim mener strategien med å ta flere saker, som helse, bare har ført til at en har mistet kjernesakene. Hvordan mener du den har fungert?

Vi er med i debatten om helse og eldreomsorg og vi var med i diskusjonen om endringer i arbeidsmiljøloven i vinter. Det er naturlig for SV å være i helsedebatten, det handler om å stå opp for fellesskapsløsningen.

Dere kan håpe på at det går som det har gjort før: Ap kommer i regjering, gjør noe slemt med miljøet og så åpner rommet seg for SV? Eller vil MDG ta velgerne?

Ap er bare lyserødt, Feministisk Initiativ bare rosa, MDG bare grønt. SVs styrke er at vi er både rødt og rosa og grønt.

Da MDG begynte å vokse, ønsket du dem velkommen. Var du for snill med dem for lenge?

Jeg tror at progressivt innstilte mennesker i Norge ikke liker å se partier småkjekle med hverandre. Men for velgere som er i tvil, bør det være lettere å se forskjellen på oss nå: Flyktningeavtalen som MDG er for, synet på krigen i Irak der MDG vil sende soldater, privatiseringsreformen i helsevesenet som MDG støtter.

Skulle du heller vært på en barrikade i Paris i 1848?

Det stussligste jeg vet er den typen venstreside som venter på en krise. Vi er ikke Syriza eller Podemos og takk og lov for det. Jeg mener den radikale venstresiden i Norge i stedet for å se oss som outsidere, skal ta vår del av æren for det som er bra i Norge. Vi må være radikale og utålmodige og samtidig stå på barrikadene å forsvare at fellesskapsløsninger fungerer best.

Tidligere SV-medlem og fylkespolitiker i Akershus, Erlend Helle sier at «SV er partiet som slåss for å bevare hver enste skole og ikke vil ha noen endringer i eldreomsorgen».

Det er jeg helt uenig i. Det er ikke sant at vi ikke vil ha endringer: I eldreomsorgen for eksempel vil vi ha bort skjemaveldet, gi mer makt til de eldre. Men jeg vil ha bort tanken som preget venstresiden en stund om at det var moderne å komme seg inn mot høyre.

Helle mener det de siste årene har vært vanskelig å være «høyreside» i partiet, det er liten takhøyde…

Både de som har definert seg til høyre og venstre i SV, opplever at det ikke har vært høy nok aksept for meningsmangfoldet. Jeg er lei meg for alle som sier det. Det er ikke noen kunst å gjøre partiet lite, jeg ønsker at SV skal være et alternativ for flere, også misfornøyde sosialdemokrater.

Tidligere SU-leder Andreas Halse mener at «flere som har meninger som avviker fra partilinjen blir utelatt fra politiske prosesser».

Det er en bekymring jeg tar på alvor. Vi i partiledelsen ser på bredden i partiet som en ressurs, derfor forsøker vi alltid å ta hensyn til denne når partiets styrende organer og utvalg skal settes sammen.

I SV har venstresiden tatt seg av den ideologiske debatten, høyresiden kommunikasjon. Gjør det det vanskelig å vise sakene dere faktisk vinner? Det nytter ikke å skryte av etiske retningslinjer for Oljefondet om prinsipp-programmet sier du skal legge ned børsen.

Det siste står ikke i prinsipprogrammet da. På nittitallet var det jevnlig borgerkrig, men slik er det ikke i dag. Vi har et moderne prinsipp-program, men et som tar vare på visjonene.

Hvem er dine lederforbilder?

Jeg har lært mye av Kristin, og ringer fortsatt henne i blant. Ellers har Ågot Valle, stortingsrepresentant fra Hordaland, betydd mye for meg. For noen år siden fikk hun slag og mistet evnen til å snakke. Nå har hun kjempet seg tilbake. I dag hørte jeg på da hun holdt hun foredrag på Afasidagene. Det setter den kampen vi driver med her, litt i perspektiv.

Hør også Lysbakken om SVs fall på Morgenbladets podkast: 

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse