Annonse
10:18 - 06. mars 2015

Våre nye våpenbrødre

Forrige uke dro Nammo, Kongsberg Gruppen og Forsvarsdepartementet til Midtøsten for å selge våpen til diktaturer. Vi reiste etter.

Idex, Abu Dhabi, 2015: Alle trender fører våpenprodusentene mot Midtøsten. Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er begge blant verdens fem største importører av forsvarsmateriell. Arabiske dignitærer går blant våpnene og ser, og dagens kontrakter annonseres på en pressekonferanse hver dag klokken 15. Der vil man være.
Annonse

Ammunisjon og eksplosiver står utstilt i glassmontre, lik deodoranter i et parfymeri. Alt er avdempet, eksklusivt, gjennomdesignet. Lunsjbuffeten har femten desserter inkludert sjokoladeskulpturer grand cru. Utstillingshallene er fulle av slagord. Thinkstra: «Bring more safety to more people». Hviterussland, blant utstilte maskingeværer, kikkerter og opptaksutstyr: «You trust us, we secure the world». Kongsberg Gruppen, i reklame for missiler: -«Available. Affordable. Survivable. Lethal».

Der er vip-setet til serbisk forsvarsindustri, der er den saudiske delegasjonen og den fra Kosovo. Her er offiserer i alle slags uniformer. Malaysierne har feltuniform, omanerne har blomstrete turbaner. Arabere går i hvite kjortler mellom våpnene og ser. Russerne er harde, amerikanerne har brede skuldre. 

Det finnes kvinner, de står i korte skjørt fremst i utstillingsbodene med bleket hår og røde lepper, men mest handler dette om menn, det er de som styrer lenger inn på utstillingsplassene, våpensystemer vises i interaktive presentasjoner foran myke lenestoler, og på bakrommene, der kunder trakteres og kontakter knyttes til salg, hvorav mange oppgis i milliarder.

Annonse