Annonse
09:10 - 30. april 2015

Valg i vranglås

Den britiske valgordningen forvrenger virkeligheten. Det kan skape store problemer etter valget.

Får mye ut av hver stemme: Det skotske nasjonalistpartiet og leder Nicola Sturgeon vil trolig kunne sende nærmere 50 representanter til Underhuset i London etter valget. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images
Annonse

STORBRITANNIA

Før det britiske parlamentsvalget er det eneste som synes sikkert at resultatet blir kaotisk, misvisende og kontroversielt. Flertallsvalg i enmannskretser – valgordningen som har vært så avgjørende for Storbritannias demokratimodell – fungerer ikke lenger. Det vil si, den gir ikke de resultater den er ment å skulle gi.

Flertallsvalg innebærer at kandidaten med flest stemmer i en gitt valgkrets blir kretsens representant. Det er en ordning som legger vekt på tillitsmannsoppdraget for den enkelte representanten, og den muliggjør en flertallsregjering. For flertallsvalg sikrer at de to største partiene blir grundig overrepresentert. Velgerne forstår logikken og samler seg om to store og dominerende partier, fordi det er disse som i realiteten står på valg. Vinneren etablerer en flertallsregjering som styrer til neste korsvei.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse