Annonse
15:32 - 09. april 2015

Ut og drepe pelsdyr

I MARGEN Politisk kapital i det tjueførste århundre bygges nakenbilde for nakenbilde.

Annonse

Det finnes et foto av Jonas Gahr Støre. Han står naken, i fjordkanten, kanskje er det ved hytta. Han er bøyd over en stor trestamme, konsentrert, med en stor motorsag i hendene.

Slike bilder er verd tusen landsmøtetaler for en politisk karriere. Folket ønsker seg ryddige, jordnære og handlekraftige ledere. Men å vise handlekraft ved å snakke om politikk i debatter er som å vise at man er flink til å bygge hus ved å peke i en katalog fra Maxbo. Mens bilder, de viser alltid sannheten. «Se på Jonas, han kapper tømmer uten verneutstyr på en glatt brygge. Han vil nok skjære gjennom byråkratiet.»

Språket trenger et ord for denne formen for fotografisk merkevarekapital, som bygges via sjangeren midt mellom paparazziestetikk og tenåringsbladenes aseksuelle pornografi. La oss kalle den «putens», etter dens fremste eksponent. Og «putenspumping», som betyr å spre bilder av seg selv med staur, sag, hingst, Obama, jagerfly, våpen eller antiterrorpoliti.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse