Annonse
01:01 - 06. februar 2015

Terroristenes myke side

Hvis vi vil bekjempe IS, må vi forstå terrorgruppens myke side, skriver Maren Næss Olsen.

Utopisk kalifat: Eid-feiring i fornøyelsespark, klemmer i moskeen og behandling av kreftsyke barn får plass i den myke propagandaen som spres av IS‘ medieavdeling Al-Hayat Media Center.
Annonse

Som om halshugginger ikke lenger er sjokkerende nok, publiserte IS tirsdag en 22 minutter lang video der den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh blir brent levende i et bur.

Slike bilder er blitt selve symbolet på terrorgruppen – de ligger lett tilgjengelig på nettet. Da jeg først begynte å kikke på propagandaen IS sprer via internett, dukket avkappede menneskehoder opp i billedstrømmen med ujevne mellomrom.

Hver gang det skjedde, forsøkte jeg å se bort så raskt som mulig. Likevel beholdt jeg bildet på netthinnen i dagene som fulgte, og tok meg til halsen som for å sjekke at mitt eget hode fortsatt var på plass. Ungdommene som reiser for å slutte seg til denne blodkulten, må være monstre, tenkte jeg.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse