Annonse
10:59 - 22. mai 2015

Teherans røde lys

Fra Kaveh Golestans serie med portretter av Teherans prostituerte. Under Sjahens styre blomstret sexindustrien i bydelen Shahr-e No, Teherans red light district. Golestan jobbet fra 1975 til 1977 med å vinne tillit, og fikk til og med stilt ut bildene på universitetet i Teheran.

Utstilling: 61 av Kaveh Golestans bilder kan ses på Embankment Galleries under Photo London frem til 24. mai. Foto: Kaveh Golestan Estate
Annonse

Den iranske fotografen Kaveh Golestan er blant landets mest kjente, og han har tatt ikoniske bilder av krigen mellom Iran og Irak og den iranske revolusjon. Mest oppsiktsvekkende er allikevel hans serie portretter av Teherans prostituerte. Under Sjahens styre blomstret sexindustrien i bydelen Shahr-e No, Teherans red light district. Golestan jobbet fra 1975 til 1977 med å vinne tillit, og fikk til og med stilt ut bildene på universitetet i Teheran. Bildene hang i én uke før utstillingen ble stengt. I 1979 ble hele området hvor sexindustrien holdt til, brent ned. Mange av kvinnene døde i flammene.

Under revolusjonen ble området jevnet med jorden, og mange av de overlevende prostituerte ble skutt av revolusjonsstyrkene sommeren 1980. Golestan fikk derimot fortsatt jobbe i Iran, og han er kreditert med det eneste bildet hvor Ayatollah Khomeini smiler. Golestan gikk på en landmine og døde i Iran i 2003.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse