Annonse
09:22 - 15. mai 2015

Spåkvinnen

Forfatter Margaret Atwood har skrevet storselgere om økologiske katastrofer siden 1970-tallet og kan notere seg for den ene bekreftede spådommen etter den andre. Men hun er også oppfinner, entreprenør og forretningskvinne, med en ny roman som ingen skal lese før om hundre år.

Et sted for filosofisk vandring: Margaret Atwood på «Philosopher’s Walk», promenadegaten ved Universitetet i Toronto. Her studerte Atwood engelsk, fransk og filosofi, blant annet under den legendariske kanadiske litteraturprofessoren Northrop Frye. Hun bor fremdeles nær universitetsområdet. Foto: Reynard Li
Annonse

– En litterær tidsmaskin, det er det det blir.

Margaret Atwood avsier selv dommen over at den siste boken hun har skrevet, ikke skal leses av noen andre enn henne selv – i hennes levetid. Om et par uker reiser Atwood til Oslo for å overlevere manuset som skal legges ulest i et hvelv og først om hundre år bli bok. Passende nok for en forfatter som har brukt store deler av sitt liv på idéromaner om fremtidens livsformer. 

Margaret Atwood er en av Canadas mest kjente forfattere. Fra den filmatiserte A Handmaid’s Tale (1985), som uvanlig nok for en politisk dystopi ble noe av en global storselger, til 2000-tallets trilogi i bioteknologiens tegn, Oryx og Crake, Flommens år og MaddAddam, har hun skrevet fremtidsromaner med uvanlig gjennomslagskraft. I 2000 vant hun Booker-prisen for romanen The Blind Assasin.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse