Annonse
09:38 - 12. juni 2015

Slappere håndtrykk

Nobels Fredssenter vurderer sitt samarbeid med Fifa i kjølvannet av FBIs massive korrupsjonsavsløringer.

Kjente til ukulturen: Bente Erichsen sier hun og Nobels Fredssenter var klar over korrupsjonen i Fifa da de inngikk samarbeidet. Likevel poserte hun villig med Fifas Sepp Blatter og Kalusha Bwalya, begge mistenkt for korrupsjon, da samarbeidet ble formalisert i mai 2012. Foto: Alexander Hassenstein/FIFA/Getty Images
Annonse

«For FIFA og Nobels Fredssenter representerer VM en unik mulighet til å promotere et globalt budskap om fred og harmoni. FIFA mener Handshake for Peace passer perfekt inn i dets eksisterende arbeid innen sosial utvikling, samhørighet og fredsbygging.»

Slik lyder Fifas egen beskrivelse av konseptet Handshake for Peace. Generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF) Kjetil Siem fikk ideen etter å ha møtt Nelson Mandela: Lagkapteinene skulle utveksle håndtrykk før og etter kamp. Det har lagkapteiner alltid gjort, men nå skulle det være norsk og «for fred». Siem kontaktet Nobels Fredssenter, som ble med på prosjektet. I 2013 ble Handshake for Peace en offisiell del av Fifa-kamper, med Fredssenteret som partner. Senteret får i retur rundt en million kroner i årlig støtte fra Fifa.

Men, som kjent: De siste ukene er 14 Fifa-topper blitt siktet for korrupsjon. President Sepp Blatter har gått av og etterforskes for korrupsjon. Det finnes nå flere vitneutsagn som sier at både VM i Sør-Afrika (2010), i Frankrike (1998) og i Brasil (2014) ble tildelt etter korrupte prosesser, og muligens gjelder dette også Russland 2018 og Qatar 2022. Russland ruster opp og er i krig etter å ha invadert nabolandet. I Qatar – som massivt skal bygge ut hoteller, stadioner og infrastruktur før VM – dør en bygningsarbeider annen hver dag.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse