Annonse
09:54 - 02. januar 2015

Sikker på seier

PROFIL Alt ligger til rette venstreradikal maktovertagelse i Hellas, men statsminister Antonis Samaras hevder han kan vinne valget om fire uker.

Foto: Sean Gallup/Getty Images
Annonse

«Vår oppgave er å gi håp til folket», sa økonomen Antonis Samaras da han i 2012 ble tatt i ed som statsminister i Hellas. Nå kan mye tyde på at hans tid som regjeringssjef er over: Han klarte ikke å overbevise tilstrekkelig mange parlamentsmedlemmer om å stemme for regjeringskoalisjonens presidentkandiat, den tidligere EU-kommissæren Stavros Dimas. Dermed blir det nyvalg allerede 25 januar, og alt skulle nå ligge til rette for at det venstreradikale partiet Syriza, som er grunnleggende kritiske til EUs økonomiske politikk og ideologi, kan innta regjeringskontorene. Europeiske ledere har lenge advart mot katastrofale konsekvenser hvis grekerne velger en regjering som ikke overholder nedbetalingsplanene. Økonomer varsler om en ny økonomisk krise. Etter avstemningen mandag falt børsen i Athen med 11 prosentpoeng .

Men på meningsmålingene leder Syriza, som har markedsført seg med å ville ta et kraftig oppgjør med innsparingspolitikken og arbeidslivsreformene landet i 2010 ble tvunget til å gjennomføre i bytte mot redningspakker og lån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Til tross for at gresk økonomi nå, for første gang etter seks år med resesjon, viser enkelte tegn til bedring, er ledigheten fortsatt svimlende høy og rettighetene i arbeidslivet sterkt svekket. Misnøyen er stor. I spissen for Syriza står den radikale wonderboyen Alexis Tsipras (sist omtalt i Morgenbladet 19. desember), som det siste året har markert seg som hele den europeiske venstresidens unge håp. Målet er å skape en ny venstreside – for EU, men med en ny økonomisk politikk. «Fremtiden har allerede begynt», uttalte han etter avstemningen. Kuttpolitikken vil være over «om noen dager».

Statsminister Samaras mener imidlertid Alexis Tsipras ambisjoner om å reforhandle lånebetingelsene med EU og IMF er fåfengte. «Seieren vil bli vår», uttaler han til nettavisen Ekathimerini. «Folket vil ikke tillate at alt det de har ofret skal være forgjeves. Tiden er inne for demokrati og ansvarlighet, ikke løgner, populisme og politisk terrorisme». Enkelte kommentatorer mener det var politisk kalkulert å la det bli nyvalg nå. Selv om Samaras ikke vinne, kan han i det minste bidra til å begrense Syrizas innflytelse etter valget. Partilandskapet i Hellas blir stadig mer kaotisk, og uansett hvem som utropes til vinner om fire uker, er det lite sannsynlig at noen regjeringsalternativer får klart flertall i parlamentet. Det går dermed mot harde forhandlinger og trolig en ny, skjør koalisjonsregjering.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse