Annonse
16:31 - 04. juni 2015

Roser taterutvalg, kritiserer Norge

Norge har råd til å gjøre bot for fortiden og gi romanifolket tilpasset skolegang, sier Europarådets fremste menneskerettighetsvokter.

Annonse

I hele Europa er det enorme kunnskapshull om hvordan romanifolk og rom er blitt diskriminert gjennom flere hundre år, fastslår latviske Nils Muiznieks, kommissær for menneskerettigheter i Europarådet.

– Folk bryr seg ikke, og fordommer fra fortiden lever videre. Derfor er det norske taterutvalgets arbeid viktig, sier Muiznieks. Han overvåker alle de 47 medlemslandene i Europarådet, og sier at tatere/romanifolk og rom skiller seg ut blant Europas minoriteter på grunn av en systematisk assimileringspolitikk.

– Ingen andre minoriteter har like høy grad av fattigdom, analfabetisme og mistro til myndighetene. Derfor er de også særlig utsatt for kriminelle handlinger og hatefulle ytringer, sier Muiznieks, som advarer mot høyrepopulistenes angrep på minoriteter, ikke bare romanifolk og rom, men også jøder, innvandrere og andre grupper.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse