Annonse
09:11 - 22. mai 2015

Revolusjonen som snublet

Protestpartiet Podemos spurtet til toppen av meningsmålingene på rekordtid. Nå kan intern splittelse og uventet konkurranse spenne ben på den spanske revolusjonen.

Kompromisser: Podemos har lagt bort noen av de mest radikale forslagene de opprinnelig agiterte for. For enkelte av tilhengerne fremstår det som et svik. Foto: David Ramos/Getty Images
Annonse

SPANIA: Mens den økonomiske krisen i Europa har sørget for dype splittelser, har den også sørget for å bringe europeiske land tettere sammen: Den felleseuropeiske offentligheten mange har avskrevet som en illusjon, er blitt tydeligere de siste årene, i takt med at politiske trender og nye partikonstellasjoner i ett land blir fulgt med frykt – eller håp – i et annet. Når spanske velgere denne helgen stemmer over hvem som skal representere dem i 13 regioner og 8000 byer over store deler av landet, er det en uhyre viktig generalprøve på parlamentsvalget om et halvt års tid, i en politisk situasjon som ikke har vært så uoversiktlig siden Spania ble et demokrati. I tillegg blir det en test mange etablerte partier over hele Europa følger nøye med på: Kommer de to store partiene, som har dominert spansk politikk siden diktatoren Francos fall, til å holde på makten, eller vil nykommerne endre det politiske land­skapet fullstendig?

Podemos, «Vi kan», ble stiftet i januar i fjor, i forlengelsen av indignados-protestbevegelsene som fylte gater og torg over hele Spania i 2011. Ledet av Pablo Iglesias, en karismatisk og tv-vennlig professor i statsvitenskap, har det ferske partiet fanget tidsånden i et land der mange velgere var oppgitt over de to store, etablerte partienes korrupsjonskultur og nepotisme. «Kasten», de styrende politikerne i samspill med landets økonomiske elite, har drevet Spania inn i en økonomisk krise ved å berike seg selv, beruset av muligheten til å alternere ved makten uten å måtte komme opp med gode løsninger for vanlige folk – «det virkelige Spania» – har Iglesias hevdet som hyppig gjest i spanske tv-studioer. Analysen var effektiv, og minnet om den italienske femstjernersbevegelsen i sitt sinne rettet mot landets elite, og om greske Syriza i det harde angrepet på den rådende innstrammingsideologien i Europa. Mens både det greske og det italienske forsøket på å blåse liv i demokratiet ser ut til å ha mistet pusten, har spanske Podemos vist seg som et av de mest interessante politiske eksperimentene i Europa det siste året.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse