Annonse
00:20 - 19. juni 2015

Rett før vendepunktet

I 1979 frontet hun iranske studenters gisselaksjon mot USA. Nå vil Irans visepresident Massoumeh Ebtekar samarbeide med USA om å skape fred i Midtøsten.

Dialogens talskvinne: Irans visepresident Massoumeh Ebtekar deltok denne uken på Oslo forum, et årlig møte for fredsmeglere på Losby gods i Akershus.
Annonse

Et gullfarget sjal omkranser ansiktet til Irans mektigste kvinne, visepresident Massoumeh Ebtekar. Over sjalet bærer hun den klassiske, heldekkende, svarte chadoren. Syv år er gått siden vi møttes i Oslo sist, den gang var hun eks-visepresident, en av de reformvillige iranske lederne som var skjøvet ut på sidelinjen under den konservative og kontroversielle presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Nå sitter hun i en regjering som er i ferd med å bringe Iran ut av kategorien «sanksjonert paria-land».

30. juni er fristen for å inngå en endelig avtale om landets atomprogram. Intense sluttforhandlinger pågår nå i Wien mellom Iran og de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland (P5+1).

– En avtale om Irans atomprogram vil være et viktig budskap i dagens verden, hvor konflikter vanligvis fører til krig. I dette tilfellet har konflikt ført til dialog, sier Ebtekar.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse