Annonse
08:51 - 17. april 2015

Rabagaster!

Friedrich Engels lo av skadefryd da han siterte Morgenbladet i Karl Marx’ avis. Det var i 1848, de var unge og ennå slett ikke stivnet til statuer.

Uansvarlige lønnskrav: Redaktør Karl Marx gransker et prøvetrykk av Neue Rheinische Zeitung, skribenten Friedrich Engels leser over Marx’skulder. De utga 301 utgaver av avisen, i nr. 99 siteres Morgenbladet. Opplaget nådde 6 tusen, men pengeproblemer og sensur forfulgte dem hele tiden. På nyåret 1849 raste Marx mot typografenes lønnskrav. (Maleriet er malt av E. Chapiro i 1961 og tilhører Marx-Engels-instuttet i Moskva). Foto: NTB Scanpix
Annonse

Sjekk aldri en god historie, heter det. Fakta kan ødelegge saken. Skulle man likevel komme i skade for å sjekke, kan man i det minste håpe at det blir en annen historie. Den gode historien som her skal ødelegges er den at Karl Marx i sin tid leste Morgenbladet og kalte den en «et deilig lite blad.» Hvem som først hevdet dette, vites ikke, men vi – jeg også – har gjentatt det som sant i leksikonartikler og i selvskryt på egen nettside, og det har funnet veien til reklamebrosjyrer og presentasjoner fra salgsavdelingen. Det er ikke så rart, for det ville være et fornøyelig faktum dersom Karl Marx skrøt av en norsk avis som gjennom det meste av sitt snart 200-årige liv har vært dønn konservativ.

Men så var det ikke Karl Marx. Det var Friedrich Engels, Marx nærmeste venn og medsammensvorne i kommunismen som i livet, som leste Morgenbladet og som skrev om det. Det er en nesten like god historie. Særlig dersom vi kan godtgjøre at Friedrich Engels satt med buksene nede på anklene og leste Morgenbladet på en utedo. La nå i alle fall det være hypotesen som blir vårt påskudd for en tur til Tyskland.

Først: Glem de to bistre gamle skjeggemennene fra plakater og bannere i Sovjet og i Kina. Det som har skjedd er at Marx og Engels samlede verker har vokst de senere år, og vokser ennå. Tekster som marxister fant irrelevante og kuriøse inkluderes og det hele er gjort søkbart. Den Marx og den Engels vi skal følge her, er unge, sent i tyvårene, fulle av liv og inkonsekvenser.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hvorfor ble akkurat bompenger den skjebnesvangre tuen – som velter regjeringen ut i krise og skaper protestpartier i kommuner over hele landet? Bompengene har til nå klart å betjene…»