Annonse
08:39 - 17. april 2015

Prøvetiden over

Jonas Gahr Støres prøvetid slutter denne helgen. Nå skal Ap begynne å låse politikken, skriver Aslak Bonde.

Annonse

En aldri så liten krise oppsto i ­Arbeiderpartiet i forrige uke. På NRKs TV-debatt ble det sagt fra flere hold at Ap var mer restriktive i flyktningepolitikken enn dagens regjering – med en Frp-er som justisminister. Jonas Gahr Støre og partiets innvandringspolitiske talsmann Eirik Sivertsen godtok ikke påstanden, men ellers var de mest opptatt av å gjenta sitt mantra om at Ap er for en streng og rettferdig asylpolitikk.

Ap-ledelsen klarer kanskje å leve med et slikt omdømme, men ikke de Ap-tillitsvalgte rundt om i landet. Derfor kommer landsmøtet i helgen helt sikkert til å vedta at partiet skal gå inn for å ta inn flere kvoteflyktninger enn det dagens regjering går inn for. Man kan rett og slett ikke være dårligere enn Frp på dette feltet. Det igjen vil føre til at det i løpet av våren sannsynligvis blir flertall i Stortinget for å åpne grensene for flere fra det krigsherjede Syria.

Denne saken viser at det er grenser for hvor lenge Ap-leder Støre kan snakke slik at man ikke er helt sikker på hva han mener. Landsmøtet kommer til å gjøre partilederen tydeligere. Mens det i forrige uke «ikke var unaturlig» å åpne for flere flyktninger, vil det i neste uke være et klart Ap-krav.

Annonse