Annonse
13:52 - 12. juni 2015

Når retur er viktigst

En statssekretær i Justisdepartementet tok lederrollen i norsk utenrikspolitikk overfor Eritrea.

Massiv strøm: Eritreerne er den største gruppen av flyktninger som smugles sjøveien fra Libya til Italia. Fra 1. januar til 30. april i år kom 5388 eritreere denne veien, ifølge Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen (IOM). Foto: Fabrizio Villa/Polaris/Scanpix
Annonse

Eritrea har en sterk posisjon i norsk utenrikspolitisk historie. Fra 1955 til 1966 jobbet hundrevis av norske marineoffiserer i havnebyen Massawa, hvor de bygget opp Etiopias sjøforsvar. Der var de vitne til at eritreerne fra 1961 tok til våpen for å frigjøre seg fra Etiopia. Fra 1977 til 1991 ledet så norske Kirkens Nødhjelp (KN) en av verdenshistoriens største nødhjelpsoperasjoner i Eritrea. De fraktet mat og andre basisvarer fra Sudan inn i områdene som var kontrollert av frigjøringsbevegelsen EPLF. Operasjonen kostet på det meste én milliard kroner i året, og norske og amerikanske myndigheter betalte den største delen av regningen.

Etter at krigen tok slutt og Eritrea ble erklært selvstendig i 1993, takket EPLF-leder og nå president Isaias Afewerki Norge, og særlig Kirkens Nødhjelp, for uvurderlig støtte til å vinne krigen.

I dag leder Afewerki et land der «systematiske, vidtrekkende og omfattende menneskerettighetsbrudd blir begått», heter det i en rapport fra en granskningskommisjon oppnevnt av FNs menneskerettighetsråd, offentliggjort denne uken. Rapporten inneholder lite nytt for norsk UD, som kuttet all bistand til Eritrea i 2011, samme år som Kirkens Nødhjelp ble sparket ut av landet. Likevel ønsker UD å ha «en åpen og ærlig dialog med Asmara», sa statssekretær Hans Brattskar i fjor.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse