Annonse
08:46 - 15. mai 2015

Margots metode

Utenriksminister Margot Wallström innførte feministisk utenrikspolitikk og ble en rød klut for Israel, Saudi-Arabia og svensk næringsliv. Hun angrer intet.

Motstrøms: Familiefoto på nordisk-baltisk utenriksministermøte i Helsingør. Fra venstre: Litauens Linas Linkevicius, Danmarks Martin Lidegaard (med ryggen til), Islands Gunnar Bragi Sveinsson, statssekretær Peter Stenlund fra Finland, Sveriges Margot Wallström og Norges Børge Brende. Da Wallström møtte Morgenbladet til intervju morgenen etter, hadde vinden løyet og solen kommet frem. Foto: Keld Navntoft/NTB Scanpix
Annonse

– I dag kreves det både mot og tålmodighet i utenrikspolitikken, sier Margot Wallström, Sveriges utenriksminister. – Verden er blitt mer kompleks, og kanskje må man gjøre ting som ikke er helt etter boken, men som det likevel er rett å gjøre.

Wallström har tørket av en regnvåt stol og satt seg i solveggen ved havnen i Helsingør. To kvinnelige rådgivere slår seg ned ved nabobordet, tre mannlige livvakter inntar sine posisjoner. 60-åringen ser morgenfrisk ut, hun var oppe klokken seks for å løpe langs strendene på dansk side av Øresund. Wallström deltar på sitt første nordisk-baltiske utenriksministermøte, der hun skiller seg ut blant de dresskledde med glitrende, burgunderfarget neglelakk og svart kniplingskjole. Men skillet stikker dypere. I løpet av snart åtte måneder som svensk sjefsdiplomat har sosialdemokraten Wallström forårsaket en hissig utenrikspolitisk debatt på hjemmebane og lagt seg ut med sentrale land i Midtøsten.

Det begynte med at Sverige, som første EU-land, i oktober anerkjente Palestina som selvstendig stat. Israel protesterte og kalte hjem sin ambassadør fra Stockholm. I januar beskrev Wallström Saudi-Arabias straffemetoder som «middelalderske» da hun kommenterte at bloggeren Raif Badawi ble dømt til tusen piskeslag og ti års fengsel for å skrive kritisk om landets regime. Senere tilføyde hun at Saudi-Arabia er et diktatur. Samtidig kom det signaler fra Stefan Löfvens regjering om at den ikke ville fornye en omstridt militær samarbeidsavtale med Saudi-Arabia, som ble inngått i 2005, da Socialdemokraterna sist satt i regjering.

Annonse