Annonse
10:18 - 06. mars 2015

Liten lapp på stort klimahull

KLIMA Et fond skal støvsuge EUs kvotemarked for utslippstillatelser som ikke trengs. Det kan redde norsk klimapolitikk. I hvert fall litt.

Dårlig uteklima: I dag hoper utslippskvotene seg opp i EU, tilgjengeligheten er større enn etterspørselen og utslippstilatelser selges for en slikk og ingenting. Håpet er at et kvotefond skal endre situasjonen. Bildet: Ferrybridge kraftverk i Yorkshire. Foto: Bojangles photography/Getty Images
Annonse

– For øyeblikket fungerer ikke systemet, og vi må fikse det så fort som mulig, sier Gerben-Jan Gerbrandy. – Om du har et punktert dekk, venter du ikke med å lappe det – da har du bare en bil som ikke fungerer.

Gerbrandy er parlamentsmedlem for de nederlandske liberaldemokratene i EUs miljøkomité. Denne uken har han presset på for å starte lappingen av dekket på denne bilen som er EUs klimapolitikk.

I starten av februar bandt Norge seg enda strammere til EUs klimaregime. Det norske utslippsmålet for 2030 – 40 prosent utslippsreduksjon sammenlignet med 1990-nivået – blir det samme som EUs, og vi skal nå være med på hele klimapolitikken, ikke bare halvparten (se faktaboks).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse