Annonse
00:55 - 23. januar 2015

Likevel grenser for ytringer

Flere titalls franskmenn er dømt for verbal støtte til terror etter angrepene for to uker siden. Tvilsom praksis, sier menneskerettig­hetsadvokat.

Arrestasjoner: I den vestfranske byen Nantes deltok 70 000 i demonstrasjon for ytringsfrihet etter terrorangrepene i Paris. I samme by ble en 16-åring arrestert og anklaget for å unnskylde terrorisme etter å ha lagt ut en tegning på Facebook, som viste en person med kulehull i kroppen og en Charlie Hebdo-avis i hendene. Han har ingen forbindelser til jihadistene, ifølge en lokal kilde. Foto: Jean Sebastien Evrard / NTB Scanpix
Annonse

«Jeg skal finne frem kalasjnikoven!» ropte en 14 år gammel jente da hun nylig ble stoppet i kontroll på trikken i Nantes. Hun ble overlatt til politiet og siktet. «Jeg er for det brødrene Kouachi gjorde!» erklærte en full mann i Paris etter å ha blitt stanset av politiet da han kjørte bil.

Dette er to av rundt 150 personer som siden 7. januar er blitt anmeldt på grunnlag av en antiterrorlov som ble vedtatt bare to måneder før angrepene i Paris. Støtte til terror er straffbart, fastslår loven, og justisminister Christiane Taubira sendte 12. januar ut et direktiv til påtalemyndigheten der hun oppfordret til «fasthet» og «rask reaksjonsevne» i håndhevelse av loven. Hittil er 39 funnet skyldig, den strengeste straffen er ett års ubetinget fengsel.

– Dette er svært alvorlig. Frankrike er i ferd med å gå bakover i forsvaret av sine grunnleggende verdier, sier Agnès Tricoire, advokat for den franske menneskerettighetsligaen (LdH), en av Frankrikes viktigste organisasjoner i forsvaret av ytringsfriheten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse