Annonse
08:41 - 17. april 2015

Kong Lears siste dager

Vil Nasjonal Front ekskludere partigrunnlegger Jean-Marie Le Pen? Svaret kommer i neste akt av et politisk dynastidrama.

Idyllen slår sprekker: For tyve år siden så det slik ut rundt Jean-Marie Le Pens bord i Saint-Cloud utenfor Paris. Fra venstre: datteren Marie-Caroline og hennes sønn Quentin (7) , Marion (5) og hennes mor Yann, og Marine, med en kopp kaffe i hånden. På bordet sitter Marions bror Romain (18 måneder). Foto: Benoit Gysembergh/Paris Match/Getty Images
Annonse

Man blir alltid forrådt av sine egne, erklærte 86 år gamle Jean-Marie Le Pen i et intervju med den høyreekstreme avisen Rivarol i forrige uke. Hans datter, Nasjonal Fronts partileder Marine Le Pen, hadde tatt skarp avstand fra farens uttalelser i et radiointervju, der han gjentok en uttalelse fra 1987 om at «gasskamrene er en detalj i historien om andre verdenskrig». Til Rivarol uttalte så Le Pen senior at Frankrikes Quisling, Philippe Pétain, ikke var en landssviker. Dessuten stilte han spørsmål ved hvor fransk statsminister Manuel Valls kan være, siden han ble fransk statsborger først som tyveåring.

«Dette er politisk selvmord», erklærte datteren. Åpen krig var brutt ut mellom han som grunnla og ledet partiet i førti år, og hans arving, som overtok roret i januar 2011. I halvannen uke har Marine Le Pen i intervju etter intervju tatt avstand fra farens ekstremisme og forklart at det er smertefullt, men at det er nødvendig med «disiplinære tiltak». Hun har innkalt partiets sentralstyre, der faren er ett av ni medlemmer, for å avgjøre om han skal ekskluderes og bli fratatt vervet som ærespresident.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Mitt inntrykk er at mange store givere tror man kan bestille den forskningen man trenger.»