Annonse
00:55 - 05. juni 2015

Klamme håndtrykk

Et av Sepp Blatters store mål er å få Nobels fredspris, og hva er da bedre enn å spille på lag med Norge, spør Marius Lien.

Annonse

Det var generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund som fikk ideen. Han hadde møtt Nelson Mandela da han jobbet mange år i sørafrikansk fotball. Inspirert av Mandela fant han ut at fotballagenes kapteiner kunne gi hverandre hånden før og etter kamp – et håndtrykk for fred. Riktignok har kapteiner gjort dette siden de første fotballkampene ble arrangert i England på 1860-tallet. Men pytt. Siem og fotballpresident Yngve Hallén har siden 2012 arbeidet for å gjøre dette til en norsk, fredsbevarende oppfinnelse. Konseptet Handshake for Peace var født.

 

I forrige uke lærte vi at korrupsjonen i det internasjonale fotballforbundet Fifa er et spørsmål om kultur. Yngve Hallén, president i Norges fotballforbund (NFF), sa til Morgenbladet: «Det er lett å sitte i Norge og si at vi ikke aksepterer noen annen kultur enn vår egen.» I god brobyggertradisjon ønsket Hallén, i motsetning til sine kritikere, å fremvise respekt for fremmede kulturer. Men det han egentlig gjorde, var å fremstille «Europa» som genuint opptatt av å bekjempe korrupsjon. På motsatt side sto resten av verden – primært Afrika, Asia og Sør-Amerika – som i tråd med kulturen sin altså synes korrupsjon og ikke-demokrati er helt ok.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse