Annonse
13:29 - 12. juni 2015

Kapitalisme på nordkoreansk

Landsfader Kim Il-sung smiler fra nesten hvert gatehjørne i Pyongyang. Men markedsøkonomien har sneket seg inn bakdøren i et land der ingen trodde det kunne skje.

Pyonghattan: Nye boliglblokker skyter raskt i været i Pyongyang. For et år siden raste en slik boligblokk til grunnen. Myndighetene tok da ansvaret for det «seriøse uhellet», et markant skifte i den offentlige propagandaen. Leilighetene i Pyongyang tildeles gjennom en komité, men det er også mulig å «kjøpe» en leilighet på det uoffisielle markedet. Foto: Christian Belgaux
Annonse

Svarte skjørt, svarte bukser, strøkne, hvite skjorter. Røde skjerf rundt halsen og røde flagg som flagrer i vinden mens dirigenten konsentrerer seg om å få orden i korpsrekkene.

– De spiller for å motivere og underholde arbeiderne, forklarer Mr. Hong, som er en av våre to guider.

Par i alle aldre og vennegjenger passerer forbi oss langs den uferdige promenaden som bygges langs Taedong, elven som renner gjennom hovedstaden. Store hauger av stein og grus ligger langs stien. Men det er få gravemaskiner å observere. Det er akutt drivstoffmangel i landet. Flere steder sitter folk i klynger og hakker og graver. Folket bygger selv. Over hele byen.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.