Annonse
13:29 - 12. juni 2015

Kapitalisme på nordkoreansk

Landsfader Kim Il-sung smiler fra nesten hvert gatehjørne i Pyongyang. Men markedsøkonomien har sneket seg inn bakdøren i et land der ingen trodde det kunne skje.

Pyonghattan: Nye boliglblokker skyter raskt i været i Pyongyang. For et år siden raste en slik boligblokk til grunnen. Myndighetene tok da ansvaret for det «seriøse uhellet», et markant skifte i den offentlige propagandaen. Leilighetene i Pyongyang tildeles gjennom en komité, men det er også mulig å «kjøpe» en leilighet på det uoffisielle markedet. Foto: Christian Belgaux
Annonse

Svarte skjørt, svarte bukser, strøkne, hvite skjorter. Røde skjerf rundt halsen og røde flagg som flagrer i vinden mens dirigenten konsentrerer seg om å få orden i korpsrekkene.

– De spiller for å motivere og underholde arbeiderne, forklarer Mr. Hong, som er en av våre to guider.

Par i alle aldre og vennegjenger passerer forbi oss langs den uferdige promenaden som bygges langs Taedong, elven som renner gjennom hovedstaden. Store hauger av stein og grus ligger langs stien. Men det er få gravemaskiner å observere. Det er akutt drivstoffmangel i landet. Flere steder sitter folk i klynger og hakker og graver. Folket bygger selv. Over hele byen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse