Annonse
00:40 - 09. januar 2015

Kampen mot selvsensuren

William Nygaard mener norske medier bør vurdere å gå sammen om en felles aksjon for å trykke tegningene fra Charlie Hebdo.

Tankevekker: – Det er å håpe at denne hendelsen blir en tankevekker for hele det publisitiske miljøet, sier William Nygaard. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

– «Vil den såkalte frie verden noengang bli sint nok til å opptre med fasthet i denne saken?» spurte Salman Rushdie, forfatteren av Sataniske vers, i forordet til din bok Det frie ords pris (1995).

– Det er fortsatt et høyst relevant spørsmål. Jeg synes profesjonene som er satt til å vokte det frie ord viser tegn til en manglende forståelse av sakens alvor. Angrepet på Charlie Hebdo er – sammen med karikaturstriden – trolig den største krisen i vestlige medier etter andre verdenskrig. Og hvis noe er viktig i en situasjon som denne – beklager at jeg nå høres ut som Churchill – så er det at de publisistiske profesjonene besinner seg om sitt ansvar og forstår sin rolle. Det gjelder journalistene, redaktørene, forleggerne, men også og ikke minst medieeierne. Politikerne har et ansvar for pressens rammebetingelser. Det er i krisens stund læring skjer.

– Hva innebærer det du nå sier i praksis?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse