Annonse
10:36 - 27. februar 2015

– Ignorante Europa

Europeiske forskere frykter hjerneflukt fra Sør-Europa.

Annonse

De økonomiske nedgangstidene har rammet europeisk forskning hardt. I land som Italia, Spania, Hellas og Portugal har innstrammingspolitikken vært katastrofal. Det mener den spanske astrofsyikeren Amaya Moro-Martin, som sitter i ledelsen til Euroscience, en interesseorganisasjon for europeiske forskere.

– Vi hører hele tiden om kolleger som forlater forskningen eller som emigrerer. Men myndighetene mener det er for mange forskere, sier Moro-Martin, som selv er ansatt ved et romsenter i Baltimore, USA.

Lederne i EU og nasjonale politikere i hele Europa har «fullstendig mistet kontakt med forskningens virkelighet», heter det i et opprop fra Euroscience, som siden oktober i fjor er blitt signert av over 18 000 vitenskapsfolk. «De har valgt å overse hvor viktig en sterk forskningssektor er for økonomien, særlig i de landene som er hardest rammet av den økonomiske krisen.» Forfatterne hevder direktivene om å kutte i offentlig sektor har ført til drastiske kutt ved universiteter og andre forskningsinstitusjoner, noe som fører til hjerneflukt fra Sør-Europa. «Deres kunnskapsløshet kan koste oss fremtiden.»

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt