10:36 - 27. februar 2015

– Ignorante Europa

Europeiske forskere frykter hjerneflukt fra Sør-Europa.

De økonomiske nedgangstidene har rammet europeisk forskning hardt. I land som Italia, Spania, Hellas og Portugal har innstrammingspolitikken vært katastrofal. Det mener den spanske astrofsyikeren Amaya Moro-Martin, som sitter i ledelsen til Euroscience, en interesseorganisasjon for europeiske forskere.

– Vi hører hele tiden om kolleger som forlater forskningen eller som emigrerer. Men myndighetene mener det er for mange forskere, sier Moro-Martin, som selv er ansatt ved et romsenter i Baltimore, USA.

Lederne i EU og nasjonale politikere i hele Europa har «fullstendig mistet kontakt med forskningens virkelighet», heter det i et opprop fra Euroscience, som siden oktober i fjor er blitt signert av over 18 000 vitenskapsfolk. «De har valgt å overse hvor viktig en sterk forskningssektor er for økonomien, særlig i de landene som er hardest rammet av den økonomiske krisen.» Forfatterne hevder direktivene om å kutte i offentlig sektor har ført til drastiske kutt ved universiteter og andre forskningsinstitusjoner, noe som fører til hjerneflukt fra Sør-Europa. «Deres kunnskapsløshet kan koste oss fremtiden.»

Annonse