Annonse
00:50 - 12. juni 2015

I Knausgårds land

Måtte det en Knausgård til for å løsne på de svenske tungene, spør Lasse Midttun.

Illustrasjon: Marvin Halleraker. www.marvin.no
Annonse

Ryktene er hardnakkede: Et sted i Himalayas øde fjellvidder streifer den avskyelige snømannen. Og i kulturlivet, sies det, kanskje til og med i selveste nobelprislandet Sverige, streifer den like avskyelige kulturmannen. Begge har et tvilsomt omdømme, for å si det mildt. Snømannens fotavtrykk er enorme, vanlige mennesker blir dverger i forhold, ja de blir snømannens lunsj og middag. Men kulturmannens rykte er ikke bedre, noe Dagens Nyheters kulturblogger Jonas Thente ironisk påpeker: Kulturmannen er «en Jack the Ripper som søker sine ofre på bibliotekene, på vernissasjene og i teaterfoajeene. Der ytrer han gjerne et Rilke-sitat som hypnotiserer hans hjelpeløse kvinnelige ofre før han slår klørne i dem».

Dermed stakk vel Thente nålen i kulturmannsballongen før den som andre svenske ballonger rakk å eskalere til fullstendig uhåndterlige proporsjoner. Og godt er det.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.