Annonse
00:50 - 12. juni 2015

I Knausgårds land

Måtte det en Knausgård til for å løsne på de svenske tungene, spør Lasse Midttun.

Illustrasjon: Marvin Halleraker. www.marvin.no
Annonse

Ryktene er hardnakkede: Et sted i Himalayas øde fjellvidder streifer den avskyelige snømannen. Og i kulturlivet, sies det, kanskje til og med i selveste nobelprislandet Sverige, streifer den like avskyelige kulturmannen. Begge har et tvilsomt omdømme, for å si det mildt. Snømannens fotavtrykk er enorme, vanlige mennesker blir dverger i forhold, ja de blir snømannens lunsj og middag. Men kulturmannens rykte er ikke bedre, noe Dagens Nyheters kulturblogger Jonas Thente ironisk påpeker: Kulturmannen er «en Jack the Ripper som søker sine ofre på bibliotekene, på vernissasjene og i teaterfoajeene. Der ytrer han gjerne et Rilke-sitat som hypnotiserer hans hjelpeløse kvinnelige ofre før han slår klørne i dem».

Dermed stakk vel Thente nålen i kulturmannsballongen før den som andre svenske ballonger rakk å eskalere til fullstendig uhåndterlige proporsjoner. Og godt er det.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse