Annonse
08:57 - 27. februar 2015

Hva kan kvinner bli?

KOMMENTAR Spørsmålet er ikke hva kvinner er, men hva kvinner kan bli.

I undertøyet: Foto av Marie Høeg, datert fra 1895 til 1903. Fotografering ble ansett som et anstendig yrke for kvinner rundt 1900, og i Horten startet Marie Høeg et fotofirma med sin partner Bolette Berg. Lenge etter at kvinnene var døde oppdaget Fotomuseet i Horten, som hadde arvet samlingen, flere bokser det sto «privat» på. Bildene viser at de to kvinnefotografene, og spesielt Marie Høeg testet ut ulike kjønnsroller. Foto: Berg & Høeg/Preus Museum
Annonse

Det er fem år siden Hjernevask-serien gikk på norsk fjernsyn. Jeg så aldri serien, men til ære for jubileet har jeg kikket på noen av episodene. Serien så ut til å ha to hovedanliggender: å vise at kjønnsforskjeller hviler på et biologisk grunnlag, og at norske kjønnsforskere dogmatisk nekter å ta dette innover seg. Serien gir inntrykk av at alle feministiske forskere deler dette biologifornektende synet.

Dette er ikke sant. Jeg er ikke den eneste feministen i verden som lenge har hevdet at feminister ikke har den minste grunn til å benekte at mennesket er et produkt av både biologi og kultur. Problemet er ikke biologi, men biologisk determinisme, altså troen på at biologiske fakta i seg selv legger grunnlaget for samfunnets normer, noe som vanligvis fører til smertefulle og urettferdige generaliseringer om hva kvinner kan og ikke kan gjøre.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.