Annonse
12:08 - 05. juni 2015

Høyresidens nye ansikt

Når Lega Nords leder Matteo Salvini leter etter noe å ha på seg om morgenen, tar han ikke den T-skjorten som tilfeldigvis ligger fremst i klesskapet.

Imagebevisst: Matteo Salvini er en dyktig utøver av en klassisk italiensk øvelse – evnen til å skifte ham hvis anledningen krever det. Foto: Getty Images
Annonse

Lederen for Lega Nord, det fremmedfiendtlige partiet med røtter i det mytiske riket «Padania» nord i Italia, satser på en uflidd stil for å appellere til velgere som antar at det er slik en ærlig politiker ser ut. Både det rufsete skjegget og klesvalget er nøye kuratert, naturligvis: T-skjortene gjør Matteo Salvini til en slags vandrende politisk performance, enten det står «Nei til sanksjoner mot Russland», «Basta Euro», eller «Stans invasjonen» (når han snakker om innvandring) på brystet hans. Ofte dreier det seg om hilsener til den sittende statsministeren. «Send Renzi hjem», har lenge vært en favoritt. Den aller siste t-skjorten introduserte han for Italias tv-seere etter Lega Nords regionalvalgsuksess forrige helg: «Bulldozer i arbeid», sto det. Her, må vi anta, er det både de etablerte politikerne, EU-byråkratene og innvandrere av alle slag som må belage seg på å bli skyflet bort.

 

Riktignok fikk statsminister Matteo Renzis sentrum-venstreparti klart flest stemmer og ledervervet i flest regioner ved valget sist søndag. Men den dynamiske Blair-inspirerte sosialdemokraten merker presset etter reformkjøret han satte igang etter valgseieren i fjor. Venstresiden i partiet hans mener Renzi har glemt de fleste venstreside-kampsaker på sin vei til makten, og det er blitt snakket om en alvorlig partisplittelse. De mest idealistiske ser mot Spania og Podemos for inspirasjon, og har allerede lansert et nytt parti, som skal hete Possibile, «mulig». Det er mulig at det er en god idé for en del av venstresiden som føler seg overkjørt, men det er skummelt for Renzi, som trenger samhold i rekkene, og det er vel så skummelt for alle dem som mener alternativet er verre: Etter å ha ligget langt nede, begynner en slagkraftig høyreside i Italia igjen å reise seg. Dels fordi Silvio Berlusconis Forza Italia nekter å forsvinne, dels på grunn av Lega Nords store fremgang, men først og fremst på grunn av de to partienes vilje til å gå inn i koalisjoner. De to partiene har samarbeidet før, med vekslende hell, men alltid med Berlusconi som leder. Nå vil altså Matteo Salvini selv ta over styringen av en bred høyreside i landet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse