Annonse
09:13 - 02. januar 2015

Henriksens hender

Jan-Olav Henriksen, professor i teologi og religionsfilosofi, har brukt hele sitt yrkesliv på å utvikle kristen tro i lys av moderne filosofi og vitenskap. Så fikk han «varme hender».

Hot or not? Teolog og filosof Jan-Olav Henriksen påstår han har «varme hender» som noen ganger gjør syke friske. Fenomenet er ubestridelig, mener han. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

«Henriksen, av alle?» Det vakte oppsikt både i Kristen-Norge og i akademia da Jan-Olav Henriksen (53) før jul sto frem i Vårt Land med «varme hender». Syke mennesker opplever at de blir bedre når han legger hendene på dem, meldte avisen.

Jan-Olav Henriksen er den kanskje mest toneangivende teologen i Norge: professor i systematisk teologi og religionsfilosofi, notorisk anti-fundamentalist, beryktet for sin sprenglærdhet, beundret for alltid å være på høyde med det siste i samtidsfilosofien. To doktorgrader har han, og en magistergrad i tillegg. Utenfor teologien har Henriksen siden 1990-tallet markert seg som formidler av tenkere som Jürgen Habermas, Charles Taylor og Emmanuel Levinas. Han er en aktiv samfunnsdebattant, har anmeldt sakprosa for Morgenbladet og skrevet to bøker sammen med filosof Arne Johan Vetlesen.

«Han er så fjernt fra føleri og emosjonelle greier som man kan komme,» sier en bekjent til Morgenbladet. Som nettopp derfor mente de varme hendene var godt nytt: «Dette et bevis på at det virkelig er gudgitte nådegaver. For dette hadde Jan-Olav aldri i verden funnet på selv!»

Annonse