Annonse
13:28 - 19. mars 2015

Glem moralen!

POLITISK ANALYSE Høye lederlønn­inger er så smittsomme at de endrer samfunnet.

Annonse

Samfunnsøkonomen Kalle Moene skrev i Dagens Næringsliv (DN) forrige lørdag at det skandinaviske sosialdemokratiske systemet skaper flere rikinger enn USAs kapitalistiske system. Han argumenterte for at det bør være like naturlig å se på relativ rikdom som det er å se på relativ fattigdom i et samfunn. Med noe usikre tall kom han frem til at det likhetselskende Norge har fire ganger så mange rike som USA.

Hans definisjon på «rike» var ganske kresen: Mer enn 30 millioner dollar i formue – det er nesten en kvart milliard norske kroner. Grensen var så høy at alle de fagforeningslederne som prydet DNs forside mandag, sikkert pustet lettet ut. LO-leder Gerd Kristiansen har en lang vei å gå før hennes årslønn på nesten 1,6 millioner gjør henne til ordentlig riking, men hun er likevel i et fellesskap hun neppe føler seg vel i. LO-lederens rolle har tradisjonelt vært å refse toppledere med umoralsk høy lønn.

Og det kan sies å stride mot god moral at Kristiansen og andre fagforeningstopper krever to-tre ganger så mye som de arbeidstagerne de representerer, og at mange av dem tjener mer enn statsministeren. Gerd Kristiansen forsvarte seg med at hun hadde stort ansvar og ikke hadde overtidsbetaling, men det forsvaret blir sørgelig tynt i en sammenligning med Erna Solberg.

Annonse