Annonse
12:02 - 29. mai 2015

Fredens tåkefyrster

Rekordmange soldater er ute i fredsoppdrag for FN, men effekten av dem er tvilsom. Nå er FNs fredsbevarende operasjoner ved et vendepunkt.

Med rett til å drepe: En soldat fra Tanzania trener i Goma i Øst-Kongo. Han er med i FNs offensive intervensjonsbrigade som skal nedkjempe militsgrupper. Spesialsoldatene er fra Sør-Afrika, Malawi og Tanzania. Foto: Kenny Katombe/Reuters/NTB Scanpix
Annonse

Ved tusenårsskiftet var det forsiktig optimisme i Den demokratiske republikken Kongo. En våpenhvile var inngått mellom en svak regjering og fem naboland, hvorav to støttet en opprørsgruppe øst i det enorme landet. FNs sikkerhetsråd sendte 6000 soldater til Kongo for å overvåke våpenhvilen. Raskt var det ikke lenger noen våpenhvile å passe på. Nye opprørsgrupper oppsto, overgrepene mot sivile stanset aldri. FN-styrken vokste, og oppgavene ble stadig flere. Det toppet seg da FN i mars 2013 opprettet Force Intervention Brigade (FIB), en offensiv spesialstyrke med mandat til å drepe dem som truer freden.

Kongo-operasjonen Monusco er FNs største fredsbevarende operasjon, med over 20 000 soldater på bakken. Milliarder av kroner er brukt i de 15 årene som er gått, men fred er det ikke blitt i Øst-Kongo.

– Den største svikten er at vi ikke har greid å finne en politisk løsning i Kongo, sier Jean-Marie Guéhenno. Han ledet FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner (DPKO) fra 2000 til 2008, i årene da Kongo-operasjonen vokste mest.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse