Annonse
10:25 - 09. januar 2015

Frankrike i førersetet

Historiens første satiriske blad ble utgitt i Frankrike i 1830.

«Jeg er Quisling» «Og hva var navnet?»: Kjent norsk satiretegning fra 1944 av Ragnvald Blix. Fra midten av 1900-tallet ble satiretegninger en del av dagsavisene, og de spesialiserte satirebladene ble færre. Illustrasjon: Avistegnernes hus
Annonse

Den satiriske tegningen har lengre historie enn trykkekunsten. Allerede i det gamle Egypt ble det laget satiriske papyrusruller.

– Fra Middelalderen og fremover lagde man forskjellige trykk som ble brukt polemisk. Man mobbet paven og slike ting, sier statsviteren Bredo Berntsen, som har skrevet boka Skarpt sett. Historien om vittighetspressen i Norge.

Et tidlig eksempel på et satirisk trykk er Benjamin Franklins tresnitt Join, or die fra 1754, brukt for å mane de amerikanske koloniene til samling.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt