Annonse
01:00 - 09. januar 2015

Fra Irak til Charlie Hebdo

De antatte gjerningsmennene i angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonen har bakgrunn fra et organisert ekstremistnettverk.

Intens jakt: Frankrike er i høyeste beredskap etter terrorangrepet onsdag. Politijakten på gjerningsmennene pågikk i byen Reims i Champagne-Ardenne natt til torsdag (bildet). Torsdag fortsatte jakten, samtidig ble en politikvinne drept og en politmann skadet i et skyteangrep i Montrouge rett sør for Paris. FOTO: FRANÇOIS NASCIMBENI/AFP/NTB SCANPIX
Annonse

Brødrene Said (34) og Chérif Kouachi (32), født i Paris og franske statsborgere, er ifølge fransk politi gjerningsmennene som onsdag drepte tolv personer ved å angripe satireavisen Charlie Hebdo. Et av de store spørsmålene som nå stilles i Frankrike, er om de opererte på egenhånd, eller om de handlet på oppdrag eller inspirert av al-Qaida, Den islamske staten (IS) eller en annen terroristgruppe.

– Hvis det skulle vise seg at de handlet etter å ha blitt oppmuntret av IS, al-Qaida eller Nusra-fronten i Syria, står vi overfor noe helt nytt i Europa, sier statsviteren Dominique Thomas. Han er forsker ved et senter for islamstudier på Ehess, en anerkjent samfunnsvitenskapelig høyskole i Paris, og har studert islamisme både i Europa og Midtøsten.

Thomas tegner opp et mønster ved angrepet onsdag som er gjenkjennelig fra andre terroraksjoner:

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt