Annonse
01:00 - 09. januar 2015

Fra Irak til Charlie Hebdo

De antatte gjerningsmennene i angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonen har bakgrunn fra et organisert ekstremistnettverk.

Intens jakt: Frankrike er i høyeste beredskap etter terrorangrepet onsdag. Politijakten på gjerningsmennene pågikk i byen Reims i Champagne-Ardenne natt til torsdag (bildet). Torsdag fortsatte jakten, samtidig ble en politikvinne drept og en politmann skadet i et skyteangrep i Montrouge rett sør for Paris. FOTO: FRANÇOIS NASCIMBENI/AFP/NTB SCANPIX
Annonse

Brødrene Said (34) og Chérif Kouachi (32), født i Paris og franske statsborgere, er ifølge fransk politi gjerningsmennene som onsdag drepte tolv personer ved å angripe satireavisen Charlie Hebdo. Et av de store spørsmålene som nå stilles i Frankrike, er om de opererte på egenhånd, eller om de handlet på oppdrag eller inspirert av al-Qaida, Den islamske staten (IS) eller en annen terroristgruppe.

– Hvis det skulle vise seg at de handlet etter å ha blitt oppmuntret av IS, al-Qaida eller Nusra-fronten i Syria, står vi overfor noe helt nytt i Europa, sier statsviteren Dominique Thomas. Han er forsker ved et senter for islamstudier på Ehess, en anerkjent samfunnsvitenskapelig høyskole i Paris, og har studert islamisme både i Europa og Midtøsten.

Thomas tegner opp et mønster ved angrepet onsdag som er gjenkjennelig fra andre terroraksjoner:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse