Annonse
13:44 - 04. juni 2015

For forvirring

Alfred Nobels minnemedalje i økonomi 2015 går til: Statens vegvesen!

Annonse

Tirsdag skulle carmageddon ramme Oslo. Den allerede sprengte kapasiteten på veiene i hovedstaden ble rammet av stengte tuneller. Som vi nå alle vet, uteble problemet.

Vi kan ikke få vekk køer med bredere veier – vi kan bare få bredere køer. Fenomenet, at folk tilpasser seg, slår nemlig ut begge veier. Om man åpner mer kapasitet på veiene, øker også trafikken tilsvarende, ifølge forskere på området.

De siste ukene har stått i spillteoriens tegn i Morgenbladets redaksjon, først i forberedelser til å intervjue John Nash (på trykk forrige uke), deretter i ettertenksomheten som fulgte dødsfallet hans. Det som skjer med veiene, er perfekte eksempler på spillteori. Vi trafikanter forsøker å forutse hva de andre trafikantene vil gjøre. Om vi forventer at alt for mange kommer til å kjøre bil mens tunellen er stengt, øker vår vilje til å kjøre kollektivt, sykle, gå, ha hjemmekontor, ta avspasering, forskyve arbeidstiden, og så videre.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.