Annonse
14:57 - 04. juni 2015

Europa og Anti-Europa

60 år med integrasjon – hele det europeiske prosjektet kan gå i oppløsning.

Blikkontakt: Det finnes ikke så mange lyspunkter for EU. Fremst på kriselisten står gjeldsproblemene til Hellas og statsminister Alexis Tsipras. Hva betyr blikket mot Tysklands sterke kvinne, Angela Merkel? Foto: Sean Gallup/Getty Images
Annonse

Den eskalerende greske krisen, den russiske revansjismen i Ukraina, flyktningkrisen i Middelhavet: Disse krisene har alle tøyd EUs makt og institusjoner inntil – og forbi – sine grenser. Dette er også grunnen til at Europas respons har vært så ydmykende svak.

De eksisterende institusjonenes ineffektivitet i møte med dagens trusler truer nå EUs legitimitet, fordi Europas innbyggere ber om løsninger som EU åpenbart er ute av stand til – og delvis uvillig til – å tilby. En konsekvens er at støtten til EU eroderer blant velgerne i medlemslandene.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.