Annonse
08:53 - 16. januar 2015

Det ulmer under torva

Jonas Gahr Støre sliter i mediene, mens Erna Solberg sliter med samarbeidspartnere. Det er liten tvil om hva som er verst, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Da statsminister Erna Solberg deltok i Stortingets spontanspørretime onsdag, fikk hun skryt fra alle kanter for sin opptreden i dagene etter terroren i Paris. Hennes uttalelser har vært både empatiske, balanserte og prinsipielle. Alle var også fornøyd med at hun straks bestemte seg for å være med på støttedemonstrasjonen i den franske hovedstaden.

Kontrasten er stor til opposisjonsleder Jonas Gahr Støre. Etter at han i et intervju med Dagens Næringsliv forrige fredag svarte nei på spørsmålet om det var riktig å stå opp for retten til å drive med blasfemi, har det haglet med kritikk fra alle kanter. Ap-lederen har måttet forklare seg selv gang på gang, uten helt å bli trodd på at han er en kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten.

I DN-intervjuet fulgte han opp sin egen uttalelse om blasfemi med i neste setning å si at det er viktig å stå opp for retten til ytringsfrihet. Isolert sett var det ikke stor grunn til å hisse seg opp. Støres problem var at hans uttalelser nå ble koblet med karikaturstriden fra 2006. Den gangen var Gahr Støre utenriksminister, og han så det som en viktig oppgave å forklare den muslimske verden at norske myndigheter ikke syntes noe om norske og danske avisers publisering av Muhammed-karikaturer. Dette ble tolket som om han ikke forsvarte tegnernes og avisenes rett til å ytre seg.

Annonse