Annonse
14:21 - 05. mars 2015

Det ryker av Putins tidsmaskin

Mordet på Boris Nemtsov gjør livet i Russland virkelig farlig og uforutsigbart. Jakt på «folkefiender», salver fra automatvåpen i gatene, blodige provokasjoner – alt er mulig nå.

Likvidert: 28. februar ble opposisjonslederen Boris Nemtsov likvidert på åpen gate i Moskva. Ingen er arrestert for drapet. Foto: Gennady Gulyaev/Kommersant Photo/Getty Images
Annonse

RUSSLAND

Den store engelske science fiction-forfatteren H. G. Wells har med filmatisk detaljrikdom beskrevet et menneskes reise i tid. Men det var én ting han ikke tok i betraktning: Virkningen denne uvanlige reisen har på den reisendes psyke. Mennesket er som kjent et vesen i sin tid. «Forsøk bare å rive meg løs fra min tid! Dere kommer til å vri nakken av ledd, det kan jeg love dere!», skrev dikteren Osip Mandelstam i Stalin-regimets år. Som kjent var det bare GULags nådeløse maskineri som maktet å rive ham ut av hans tid.

Wells’ roman ga opphav til en hel litterær retning – tidsreisene. Men i de fleste av disse bøkene og filmene er psyken hos den som seiler langs tidens flod, like lite beskrevet som hos Wells. Som regel vender helten lykkelig og full av sterke inntrykk tilbake til sin egen tid.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse