Annonse
05:30 - 27. mars 2015

Derfor får Anundsen sitte

POLITISK ANALYSE Stortingspolitikerne elsker å kontrollere, men er livredde for å ansvarliggjøre.

Annonse

Kristelig Folkeparti og Venstre gjorde som ventet: Tonet ned kritikken av justisminister Anders Anundsen slik at det ikke blir flertall i Stortingssalen for å kaste ham. Selv om de er enige med de andre opposisjonspartiene om at Anundsen har oppført seg «uheldig» og «underlig», og at han har utøvet dårlig ledelse og gjort «det motsatte av å ta ansvar», så vil KrF og Venstre at han skal fortsette.

Likevel er det ikke 100 prosent sikkert at Anundsen blir sittende. Denne uken har det virket som om både Frp og sentrumspartiene har gjort striden om såkalt lengeværende asylbarn til en test av bærekraften i det borgerlige samarbeidet. Det er lite sannsynlig, men det kan ikke utelukkes at begge parter kommer til at de er best tjent med å avslutte dagens samarbeid, og i så fall er det perfekt både for sentrumspartiene og Frp å ta bruddet på et spørsmål om asylpolitikk.

Et brudd nå ville være oppsiktsvekkende. Antagelsen hos alle observatører er at regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene vil holde sammen i hvert fall til etter høstens lokalvalg.

Annonse