Annonse
00:42 - 09. januar 2015

Demokrati forutsetter blasfemi

I denne teksten forklarer sjefredaktøren Gérard Biard Charlie Hedbos redaksjonelle verdigrunnlag. Biard var i London onsdag formiddag, og ble ikke drept i terrorangrepet.

I stadig strid: Tegneren Jean Cabut (t.v.), som ble drept i angrepet onsdag, og sjefsredaktør Gerard Biard på jobb i februar 2007. Redaksjonen hadde presse på besøk i anledning rettssaken etter at Charlie Hebdo trykket Kurt Westergaards Muhammed-karikaturer. Magasinet ble frikjent. Foto: Thomas Samson/Gamma-Rapho/Getty Images
Annonse

I Frankrike kan vi si alt og skrive alt om våre politikere. Holder vi oss unna rasistiske fornærmelser og oppfordring til hat, kan vi kritisere og karikere dem så lite elskverdig som vi ønsker.

Ikke alle er glade for å bli utlevert. Mange karikaturofre skulle naturligvis helst ha sluppet. Men ikke én politiker vil sette spørsmålstegn ved medienes rett til å kritisere og karikere offentlige figurer, selv på urimelig og nedrig vis. Det er lovlig, det er legitimt. François Hollande hadde ikke kunnet gjøre annet enn å gå inn og ut av rettssaler om ikke denne konsensusen var etablert og lovfestet.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse