09:39 - 15. mai 2015

Brettsportens klassereise

Den en gang så fryktede brettsporten skal fronte Oslos nye image som urban by.

Forbudstiden: I 1984 laget ungdom hemmelig rampe i et skogholt nær Oslo sentrum – og A-magasinet kom på reportasjebesøk. Foto: Erik Berglund / Aftenposten/NTB Scanpix

Det er en varm sensommerdag i 1985. Tre unge gutter sitter med nervene i spenn i baksetet på en bil, den ruller sakte mot tollstasjonen på kaia i Kristiansand. Det er helt stille i bilen, for de tre vet at de er i ferd med å bryte norsk lov. I tomrommet bak kjøleskapet i campingvognen har nemlig faren til en av guttene gjemt unna tre rullebrett.

I løpet av de neste tretti årene skal guttene få oppleve at brettkulturens status endres fundamentalt. Kommuner vil begynne å bygge skateparker. Toppidrettsgymnasene vil ha inn de beste snøbrett-kjørerne. Kronprinsen vil dra til Stadt for å surfe.

Da Oslo bystyre nylig vedtok å legge 42 millioner i potten for å få «X-Games» til Oslo, var den marginaliserte ungdomskulturens klassereise på mange måter komplett. For det var Oslo kommune som lengst hadde holdt på forbuds- og kontroll-linjen, med sin kamp mot skaterne på Rådhusplassen. Hva har så hendt på disse årene?

Annonse