00:31 - 20. mars 2015

Beinhard kritikk av UiO-etikk

Forskning på beinrester startet en tre år lang konflikt mellom to doktorgradsstipendiater. Nå får Universitetet i Oslo skarp kritikk for sin håndtering av saken.

Beintvist: To arkeologer skulle analysere viktigtidbein funnet i de schreinerske samlinger på UiO, vist her. Det eksploderte 
i en årelang konflikt. ⇥Foto: John Petter Reinertsen/NTB Scanpix

Uklare regler for forskningsetikk. En inhabil utvalgsleder som likevel legger føringer for den forskningsetiske vurderingen. En klage til universitetsledelsen som blir avvist uten nærmere undersøkelser. Det er noen av problemene en nasjonal forskningsetisk komité mener å se i Universitetet i Oslos behandling av en tre år lang tvist mellom to doktorgradsstipendiater.

Det begynte med en eske vikingben i 2010. Arkeologene Elise Naumann og Elin Brødholt skrev begge sine avhandlinger om bena som deltagere i samme prosjekt, men på litt forskjellige måter. Naumann studerte hva menneskene spiste og hvor de reiste via kjemiske undersøkelser, mens Brødholt undersøkte alt materialet – og oppdaget blant annet at en del av benene stammet fra dyr.

 

Annonse