Annonse

Annonse

00:29 - 19. juni 2015

Bakmannen

Ingen, alle, aldri, alltid. Ord forskerne nødig vil ta i sin munn, men som mediene rant over av da Fafos undersøkelse av tilreisende fattigfolk ble presentert. Jon Horgen Friberg nyanserer.

Romfolk: – Vi sier ikke at det ikke forekommer utnytting. Men det er ikke slik at noen fordeler tiggerplasser og skummer fløten av det som kommer i koppen, sier Jon Horgen Friberg, en av fire forskere ved Fafo som står bak rapporten om fattige tilreisende fra Romania.

– Dette sto i VG og overalt tirsdag: Ingenting tyder på at tiggende rumenere styres av bakmenn eller kriminelle nettverk, ifølge en ny forskningsrapport. Du er mannen bak den delen av Fafo-undersøkelsen som handler om kriminalitet og bakmenn. Og du fikk visst hetta?

– Nja. Vi forskere er glade i nyanser og jeg fikk hjertet litt i halsen da jeg våknet til nyhetene om at vi slo fast at det ikke fantes bakmenn og ingen kriminalitet forbundet med de fattige tilreisende fra Romania. Det vi fant er at forestillingen om skumle bakmenn som stikker av med tiggernes profitt, ikke stemmer. Men så ble dette delvis blandet sammen slik at det fremsto som om det heller ikke finnes kriminalitet blant de fattige tilreisende, og det er jo feil. Kriminaliteten er ikke ubetydelig.

– Journalistene som mener tiggeforbud er inhumant var svært beredvillige til å tolke rapporten fra Fafo som argument mot forbud?

– Den som leser rapporten – den ligger åpent på nettet – ser at vi peker på mange tilfeller av både utnytting og overgrep, og det er ingen tvil om at det finnes tilfeller som grenser opp mot menneskehandel. Særlig der hvor romfolk opererer i randsonen mot det svarte arbeidsmarkedet og prostitusjon.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse