Annonse
00:29 - 19. juni 2015

Bakmannen

Ingen, alle, aldri, alltid. Ord forskerne nødig vil ta i sin munn, men som mediene rant over av da Fafos undersøkelse av tilreisende fattigfolk ble presentert. Jon Horgen Friberg nyanserer.

Romfolk: – Vi sier ikke at det ikke forekommer utnytting. Men det er ikke slik at noen fordeler tiggerplasser og skummer fløten av det som kommer i koppen, sier Jon Horgen Friberg, en av fire forskere ved Fafo som står bak rapporten om fattige tilreisende fra Romania.
Annonse

– Dette sto i VG og overalt tirsdag: Ingenting tyder på at tiggende rumenere styres av bakmenn eller kriminelle nettverk, ifølge en ny forskningsrapport. Du er mannen bak den delen av Fafo-undersøkelsen som handler om kriminalitet og bakmenn. Og du fikk visst hetta?

– Nja. Vi forskere er glade i nyanser og jeg fikk hjertet litt i halsen da jeg våknet til nyhetene om at vi slo fast at det ikke fantes bakmenn og ingen kriminalitet forbundet med de fattige tilreisende fra Romania. Det vi fant er at forestillingen om skumle bakmenn som stikker av med tiggernes profitt, ikke stemmer. Men så ble dette delvis blandet sammen slik at det fremsto som om det heller ikke finnes kriminalitet blant de fattige tilreisende, og det er jo feil. Kriminaliteten er ikke ubetydelig.

– Journalistene som mener tiggeforbud er inhumant var svært beredvillige til å tolke rapporten fra Fafo som argument mot forbud?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»