Annonse
08:43 - 05. september 2014

Vinner på svensk bekymring

SVERIGE Ingen andre partier vil ta i Sverigedemokraterna. Men mange svensker deler det høyreradikale partiets syn på hva som skal til for å være svensk.

Polariserende: Sverigedemokraterna møtes stadig av protester, men innvandring skårer stadig høyere når svenske velgere blir spurt om hvilke politiske saker de synes er viktigst. Her: partileder Jimmie Åkesson taler på Celsiustorget i Uppsala. Foto: Anders Wiklund/NTB Scanpix
Annonse

Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna (SD) ligger an til å triumfere i det svenske riksdagsvalget 14. september. Meningsmålingene viser at partiet kan få 10-11 prosent av stemmene, mot 5,70 prosent ved forrige riksdagsvalg i 2010.

SD kan i neste periode, som i denne, ende opp som tungen på vektskålen mellom høyre- og venstresiden, og da med større vekt enn før. Men ingen av de etablerte partiene vil samarbeide med SD. «De skal isoleres fra politisk innflytelse», sa Moderaternas statsminister Fredrik Reinfeldt i et partilederintervju på SVT 21. august. Han mener at «SD lener seg til rasisme og fremmedfiendtlighet».

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.