15:45 - 27. februar 2014

– Vesten må blande seg inn

– Den nye regjeringen trenger både økonomisk og administrativ hjelp for å kontre Russlands destabiliseringsforsøk, sier Ukraina-eksperten Andrew Wilson.

Etter slaget: Blomster til minne om de som måtte bøte med livet i opprøret, fyller nå opp Maidanplassen i Kiev. Foto: Alessio Paduano/NTB Scanpix

Noen timer før Ukrainas interimregjering ble presentert onsdag, ga Russlands president Vladimir Putin ordre om å gjennomføre en militærøvelse for å teste beredskapen i den vestlige delen av Russland. Morgenen etter kom meldingen om at russiske jagerfly var satt i kampberedskap i grenseområdene mot Ukraina.

De fleste observatører tolket utspillene i lys av den spente situasjonen i Ukraina, hvor deler av befolkningen i øst og sør ønsker russisk beskyttelse mot den revolusjonære opposisjonen som har tatt makten i Kiev. Men en militær-intervensjon er lite sannsynlig, ifølge Andrew Wilson ved tankesmien European Council on Foreign Relations (ECFR):

– En full destabilisering av Ukraina og en militær invasjon vil ha svært mange negative konsekvenser for Russland. Et slikt scenario vil være kontraproduktivt med hensyn til Kremls langsiktige interesser.

Annonse