Annonse
15:45 - 27. februar 2014

– Vesten må blande seg inn

– Den nye regjeringen trenger både økonomisk og administrativ hjelp for å kontre Russlands destabiliseringsforsøk, sier Ukraina-eksperten Andrew Wilson.

Etter slaget: Blomster til minne om de som måtte bøte med livet i opprøret, fyller nå opp Maidanplassen i Kiev. Foto: Alessio Paduano/NTB Scanpix
Annonse

Noen timer før Ukrainas interimregjering ble presentert onsdag, ga Russlands president Vladimir Putin ordre om å gjennomføre en militærøvelse for å teste beredskapen i den vestlige delen av Russland. Morgenen etter kom meldingen om at russiske jagerfly var satt i kampberedskap i grenseområdene mot Ukraina.

De fleste observatører tolket utspillene i lys av den spente situasjonen i Ukraina, hvor deler av befolkningen i øst og sør ønsker russisk beskyttelse mot den revolusjonære opposisjonen som har tatt makten i Kiev. Men en militær-intervensjon er lite sannsynlig, ifølge Andrew Wilson ved tankesmien European Council on Foreign Relations (ECFR):

– En full destabilisering av Ukraina og en militær invasjon vil ha svært mange negative konsekvenser for Russland. Et slikt scenario vil være kontraproduktivt med hensyn til Kremls langsiktige interesser.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse